Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Πολυτροπικότητα (multimodality)



«Εισαγωγή στην έννοια της πολυτροπικότητας», Γλωσσικός Υπολογιστής, 1(1), Δεκέμβριος 1999, σσ. 115-118.

Πολυτροπικότητα (multimodality)[1]

Παρά το γεγονός ότι οι θεωρία του Suassure, και ιδιατέρως η συμβολή της έννοιας της συγχρονίας προκάλεσε βαθειά τομή συνολικά στο χώρο των Κοινωνικών Επιστημών,  αναιρώντας την πρωτοκαθεδρία της γραπτής γλώσσας, η τομή αυτή δεν επηρέασε ουσιαστικά τον τρόπο σκέψης μας. 

Στο Δυτικό πολιτισμό, η γλώσσα -και μάλιστα η γραπτή- θεωρείται ως ο κυρίαρχος τρόπος επικοινωνίας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: στην καθημερινή μας ζωή ακούμε τους άλλους να μιλούν (ακρόαση), μιλούμε εμείς οι ίδιοι πολύ συχνά (ομιλία). Ανάλογα με την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουμε, το επάγγελμα που κάνουμε και το μορφωτικό μας επίπεδο διαβάζουμε αρκετά συχνά (ανάγνωση) αλλά γράφουμε (γραφή) πολύ σπανιότερα. Τα τέσσερα επίπεδα της γλώσσας (ακρόαση, ομιλία, ανάγνωση, γραφή) ασκούνται από τα μέλη μιας γλωσσικής κοινότητας με διαφορετική συχνότητα. Ακόμη και στα ‘ακαδημαϊκότερα’ επαγγέλματα, λ.χ. του επιστήμονα ερευνητή, ο χρόνος που καταναλώνουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας στο να ακούν και να μιλούν είναι δυσανάλογα μεγαλύτερος από αυτόν που καταναλώνουν γράφοντας και διαβάζοντας.
Αυτά ως προς το σημειωτικό σύστημα της γλώσσας. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα σημειωτικά συστήματα; Λ.χ. τις χειρονομίες, τις κινήσεις, τους μορφασμούς, τα μη-λεκτικά σήματα επικοινωνίας; Η επικοινωνία, μας διδάσκει η αντίστοιχη επιστήμη, εμπεριέχει και συνετελείται με πολλούς σημειωτικούς τρόπους, ο καθένας από τους οποίους επιτελεί έναν ειδικό και σημαντικό ρόλο. Λ.χ. είναι πολύ σημαντικό όταν ο εκπαιδευτικός λέει κάτι να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τη στάση του σώματός του, τις χειρονομίες του, την έκφραση του προσώπου του, το χαμόγελό του και την ποιότητά του, το σφίξιμο των χειλιών του, κ.ο.κ.
Η πεποίθηση για τη σπουδαιότητα της γραπτής γλώσσας έναντι όλων των άλλων σημειωτικών συστημάτων -εκτός των άλλων- είναι πολύ έντονη λ.χ. στον τρόπο που είναι σχεδιασμένα τα σχολικά εγχειρίδια. Αυτό που κυριαρχεί στα σχολικά εγχειρίδια είναι ο γραπτός λόγος. αυτός είναι το ‘πραγματικό θέμα’ και ό,τι άλλο υπάρχει στο βιβλίο, λ.χ. πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, κ.ο.κ. είναι συνοδευτικά και επεξηγηματικά στοιχεία, αυτού που το γραπτό κείμενο έχει να μεταδώσει. Ο τρόπος όμως που είναι παρουσιασμένο το κείμενο δεν είναι ασήμαντος. Τι είδους φωτογραφίες έχουμε και πόσο χώρο καταλαμβάνουν σε σχέση με το κείμενο;[2] Πόσο απλοϊκές ή πόσο σύνθετες είναι οι εικόνες και τα διαγράματα; Τι είδους γραμματοσειρές χρησιμοποιούνται και πώς είναι παρουσιασμένα τα κείμενα σε σχέση με τά άλλα σημειωτικά συστήματα; Λ.χ. ποια είναι η αναλογία μεταξύ ‘εικόνων’ και κειμένων; Υπάρχουν τέτοιου είδους διαφορές μεταξύ των βιβλίων των γενικών και των επιλεκτικών σχολείων; (στην περίπτωση της Ελλάδας μεταξύ Ενιαίου Λυκείου και Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων); Με δυό λόγια, η επιστήμη της επικοινωνίας στις μέρες μας στρέφει την προσοχή μας σε ό,τι οι ερωτευμένοι γνωρίζουν από αίωνων και προσέχουν πολύ καλά: στη ‘γλώσσα’ / κώδικες της μη γλωσσικής επικοινωνίας.
Η κυριαρχία της γλώσσας στις μέρες μας αμφισβητείται από την εισβολή της τηλεόρασης καθώς και από την πλατειά χρήση των εικόνων στη διαφήμιση και στα σύμβολα κάθε είδους. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον μας και για τα άλλα σημειωτικά μέσα ενισχύθηκε -μεταξύ άλλων- κατά πολύ από το κίνημα του στρουκτουραλισμού και την πλατειά απήχηση της εικόνας, την παντοδυναμία της πληροφορικής εξαιτίας του αυξανόμενου όγκου πληροφοριών που έχουμε να χειριστούμε. Οι σύγχρονες θεωρίες της λογοτεχνίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο σ’αυτό, καθώς άλλαξαν τήν αντίληψή μας για το κείμενο, λογοτεχνικό και μη. Τα κείμενα σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι πολύσημα και δεν αποτελούν τη φυλακή ενός και μόνον νοήματος. Η πολυσημία είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα και της πολυτροπικότητας του κειμένου.[3] Ως κείμενο σήμερα η Γλωσσολογία, οι θεωρίες της λογοτεχνίας αλλά και η Εκπαιδευτική Γλωσσολογία (Educational Linguistics) θεωρούν μία σύνθετη ποικιλία κοινωνικών καταστάσεων ή συμβάντων, όπως γραπτά κείμενα και αφίσες, video-clips και κινηματογραφικές ταινίες, σχολικά μαθήματα και πολιτικοί λόγοι, θεατρικές παραστάσεις ή θεατρικά δρώμενα.[4]
 Όταν θέλουμε να μελετήσουμε και να αναλύσουμε βαθειά ένα κείμενο σήμερα, δεν εστιάζουμε μόνον στα γλωσικά του στοιχεία αλλά εξίσου και στα μη-γλωσσικά. Εδώ είναι που η έννοια της πολυτροπικότητας είναι πολλαπλώς χρήσιμη. Ο όρος τρόπος (mode) χρησιμοποιείται για ένα κείμενο (σχολικό βιβλίο, ταινία, graffiti, πολιτικό λόγο στην τηλεόραση) που έχει νόημα (είναι σημασιολογικά οργανωμένο) και το οποίο μπορεί να κατανοηθεί από τους φυσικούς του αποδέκτες.[5] Κάθε τέτοιο σύστημα συμπεριλαμβάνει: γλώσσα (γραπτή και προφορική), οπτική επικοινωνία, κιναισθητικές πράξεις (χειρονομίες, κινήσεις, πόζες, χειρισμός αντικειμένων¼). Κάθε κείμενο, λοιπόν, σύμφωνα με τη θεωρία της πολυτροπικότητας είναι ένα πολλαπλό σύστημα[6] τρόπων: γλώσσας, εικόνας, δράσης¼ Πολλά κείμενα είναι πολυτροπικά, με διαφορετικό τρόπο το καθένα. Λ.χ. το θεατρικό κείμενο ή η όπερα είναι εξαιρετικά σύνθετα πολυτροπικά κείμενα, ενώ στην κλασική λογοτεχνία φαίνεται ότι υπερισχύει ο τρόπος της γραπτής γλώσσας. Σε κάθε κείμενο ένας ή περισσότεροι τρόποι μπορούν να είναι οι κυρίαρχοι αλλά ακόμη και σε κείμενα που κατ’ αρχήν φαίνεται να υπερισχύει ένας τρόπος έναντι άλλων, μία προσεκτικότερη μελέτη τους θα μας έδειχνε ότι και άλλοι τρόποι είναι εξίσου σημαντικοί.[7]
Οι εμπνευστές του όρου της πολυτροπικότητας θεωρούν την πολυτροπικότητα όχι ως ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να επισυναφθεί στην ανάλυση της επικοινωνίας, αλλά ως την ουσιαστική και θεμελιώδη παράμετρο κάθε ‘κειμένου’. Παρά το γεγονός ότι στις Κοινωνικές Επιστήμες οι πιο εμπεριστατωμένες αναλύσεις που γίνονται εστιάζουν στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα προκειμένου να παραχθεί νόημα, ποτέ δεν νοηματοδοτούμε μόνο με τη γλώσσα. Ο λόγος, σχεδόν πάντοτε, αναπτύσσεται παράλληλα με άλλα σημειωτικά μέσα, όπως λ.χ. τις κινήσεις, και, κατά τον ίδιο τρόπο, το γράψιμο πάντοτε παρατάσσει οπτικά γραφολογικά και τυπογραφικά σημειωτικά μέσα. Δεν είναι άγνωστο ότι οι καλές εκδόσεις των λογοτεχνικών βιβλίων αυτήν την παράμετρο χρησιμοποιούν. Λ.χ. ας συγκρίνουμε τις πολυάριθμες πρόχειρες εκδόσεις του Καβάφη των τελευταίων χρόνων με τις καλόγουστες και έγκριτες εκδόσεις του Ίκαρου. Και τα δύο είδη εκδόσεων εκδίδουν το ίδιο περιεχόμενο, άρα ο γλωσσικός τρόπος είναι κοινός. Η διαφορά τους (εκτός των σχολίων των εκδόσεων Ίκαρος) βρίσκεται στον τύπο των γραμματοσειρών, στο είδος του χαρτιού, στον γενικό τρόπο παρουσίασης των κειμένων (ένα ποίημα σε κάθε σελίδα¼). Αυτοί οι άλλοι τρόποι (εμφάνιση, lay out, είδος χαρτιού) προκειμένου για την ποίηση δεν είναι δευτερεύοντες, ούτε παραπληρωματικοί. Συντελούν όλοι μαζί στην πολυτροπικότητα του κειμένου, η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί στην απόλαυση του αναγνώστη.
Ο τρόπος, ή μάλλον οι τρόποι, με τους οποίους τα διάφορα σημειωτικά μέσα (λόγος και γραφή, εικόνες και πράξεις) συμβάλλουν με διαφορετικό τρόπο στις λειτουργίες της ρητορικής (του τρόπου με τον οποίον συγκροτείται ο λόγος [discourse] σε κάθε είδος λόγου [genre]) είναι ακόμη προς διερεύνηση. Σε θεωρητικό επίπεδο η πολυτροπικότητα έχει νόημα, αλλά η ανάλυση πολυτροπικών κειμένων δεν είναι ανεπτυγμένη ακόμη, καθώς τα μεθοδολογικά εργαλεία και οι πόροι δεν είναι δυνατόν να είναι διαθέσιμοι με την ίδια ευκολία που είναι διαθέσιμα τα μη πολυτροπικά κείμενα. (τα  τεχνολογικά μέσα μεταγραφής των πολυτροπικών κειμένων, όπως μηχανή λήψης, video¼). Ακόμη και σε πανεπιστημιακά μαθήματα, είναι ευκολότερο να αναλύσει ο διδάσκων ένα κλασικό  μη πολυτροπικό κείμενο, παρά ένα πολυτροπικό, γιατί για την προσέγγιση και ανάλυση του δεύτερου χρειάζεται μηχανικό εξοπλισμός: κάμερα λήψης, video για την προβολή, ενδεχομένως μηχάνημα για montage, κ.ο.κ. 
Προσεγγίζοντας την ανάλυση ενός κειμένου από πολυτροπική προοπτική, εξετάζοντας το κείμενο δηλαδή πολλαπλά, συνυπολογίζοντας τον τρόπο που επιδρούν όλα τα σημειωτικά συστήματα που το απαρτίζουν, πολλαπλασιάζεται η πολυπλοκότητα με την οποία μπορεί να παραχθεί νόημα μέσω ενός κειμένου. Για παράδειγμα, αναλύοντας μία σκηνή από κινηματογραφική ταινία, δεν στεκόμαστε μόνο στο τι λένε οι πρωταγωνιστές αλλά και στη στάση του σώματός τους, στις χειρονιμίες τους, στο βλέμμα τους, στη μουσική υπόκρουση, στα σκηνικά¼ Τα εξωγλωσσικά αυτά στοιχεία είναι σε θέση να ανατρέψουν το περιεχόμενο των λόγων των πρωταγωνιστών. Ένα άλλο παράδειγμα: συγκρίνοντας στο μάθημα Στοιχεία Θετραολογίας τον τρόπο που επιλέγουν να εκδώσουν τα προγράμματά τους δύο θίασοι, ένας ‘εμπορικός’ και ένας ‘ποιοτικός’, δεν είναι μόνον τα καθαρά  γλωσσικά μέρη (τα σημειώματα των σκηνοθετών¼) αυτά που δίνουν τον τόνο και το στίγμα της εμπορικότητας ή αντίστοιχα του ποιοτικού. Είναι ο τύπος των φωτογραφιών (φωτογραφίες συνόλου του θιάσου ή των πρωταγωνιστών, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες φωτογραφίες), ο τύπος της γραμματοσειράς, η ποιότητα του χαρτιού (οι εμπορικοί θίασοι προτιμούν τα πολυτελή χαρτιά, σε αντίθεση με τους ποιοτικούς που στρέφονται στα οικολογικά χαρτιά, κ.ο.κ.), η ύπαρξη και το προβάδισμα των διαφημίσεων, είναι μερικά από τα μη γλωσσικά σημειωτικά συστήματα που νοηματοδοτούν το θεατρικό πρόγραμμα και κατατάσσουν έναν έναν θίασο στους εμπορικούς ή τους ποιοτικούς θιάσους. Ενώ, δηλαδή, στα γραπά κείμενα το νόημα παράγεται από τη συνισταμένη των ιδεατών, των διαπροσωπικών και των κειμενικών στοιχείων του, σε ένα πολυτροπικό κείμενο το κάθε σημειωτικό μέσο (φωτογραφία, χαρτί, γραμματοσειρά¼) μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή νοήματος.
Σε τι μας είναι χρήσιμη η έννοια της πολυτροπικότητας στο σχολείο; Το ζήτημα μπορεί να ιδωθεί από δύο πλευρές: στο σχολείο διδάσκονται πλέον διαρκώς, ούτως ή άλλως, πολυτροπικά ‘κείμενα’: προσεγγίζονται και παράγονται λογοτεχνικά κείμενα, διδάσκονται και παράγονται ζωγραφικά έργα, οι μαθητές δραματοποιούν, οι καθηγητές διδάσκουν. Από την άλλη, το σχολείο θα όφειλε να ανοίξει τους ορίζοντές του στη συστηματική πλέον διδασκαλία και ανάλυση των πολυτροπικών κειμένων, προετοιμάζοντας τους μαθητές του να χειρίζονται ικανοποιητικά την πληθώρα των πολυτροπικών κειμένων που τους περιβάλλει. Μία συστηματική μελέτη και κατανόηση της πολυτροπικότητας αυτών των σχολικών πολυτροπικών ‘κειμένων’ (από σχολικά βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες μέχρι τις εργασίες των μαθητών) θα καθιστούσε τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές συνειδητότερους στην επικοινωνία μεταξύ τους (αλλά και με τους άλλους) και θα τους διευκόλυνε στην πρόσληψη και αποκωδικοποίηση της πραγματικότητας που βιώνουν. Κατά συνέπεια, θα έκανε την εκπαίδευση πιο ουσιαστική.    












[1] Οι ορισμοί και μέρος της παρουσίασης είναι ελεύθερη απόδοση και διασκευή από: Rhetorics of the Science Classroom: a multimodal approach-an ΕSRC funded project/mid-project consultutive meeting. Institute of Education, University of London, June 1998.
[2] Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και για τις εφημερίδες. Οι ‘σοβαρές’ εφημερίδες έχουν λιγότερες ή και καθόλου φωτογραφίες καθώς απευθύνονται σε μορφωμένο αναγνωστικό κοινό και βασίζονται στο λόγο, ενώ οι ‘λαϊκές’ εφημερίδες -με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις αθλητικές- δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις φωτογραφίες. Στις τελευταίες  είναι χαρακτηριστική και η χρήση συγκεκριμένων γραμματοσειρών, η κατάχρηση γραμμάτων μεγάλου μεγέθους, κ.ο.κ.
[3] Και εν μέρει αποτέλεσμα της μεθόδου με την οποία διαβάζουμε τα κείμενα σήμερα υπό την επίδραση των σύγχρονων λογοτεχνικών και γλωσσολογικών θεωριών.
[4] Από την άλλη υπάρχουν και κοινωνικά συμβάντα / καταστάσεις που δεν είναι σημασιολογικά οργανωμένα ή ορθότερα δεν είναι αποκωδικοποιημένος ο κώδικάς τους. Λ.χ. η γλώσσα των μικρών παιδιών, η ‘γλώσσα’ των ζώων¼
[5] Εδώ οφείλουμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ αποδεκτών / ακροατηρίων. Ο πολιτικός λόγος δεν μπορεί και δεν επιδιώκει να είναι κατανοητός από παιδιά μικρής ηλικίας και τα βιβλία Φυσικής προχωρημένου επιπέδου δεν απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το νόημα, λοιπόν, είναι μία έννοια που αποκτά υπόσταση μόνον σε συνδυασμό με το ακροατήριο / αποδέκτες του.
[6] Σύστημα και όχι άθροισμα τρόπων, με την έννοια ότι αυτοί οι τρόποι δεν είναι δυτερεύοντες και διακοσμητικοί σε σχέση με τον -δήθεν- πρωτεύοντα τρόπο της γλώσσας. Οι τρόποι αυτοί είναι εξίσου σημαντικοί και απαραίτητοι για τη λειτουργία και αποκωδικοποίηση των κειμένων.
[7] Λ.χ. το παράδειγμα των συνεντεύξεων είναι πολύ χαρακτηριστικό για τον τρόπο με τον οποίον δεν προσέχουμε μόνον αυτά που λέγονται αλλά και τη μορφή που έχουν αυτά που λέγονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου